Translate this page:
Cursus Inleiding tot Theologie
Deze cursus is een introductie in de terminologie en concepten van de basis doctrine van de Christelijke Kerk. In het bijzonder zal de nadruk gelegd worden op de theologie van heiligheid.
Leerdoelen
Aan het einde van deze cursus moeten de studenten in staat zijn om:
1. De basis doctrine van het Chistendom te begrijpen.
2. Verschillende theologische vershillen te identificeren.
3. De theologische kennis toe te passen in het geestelijk leven.
4. De belangrijke theologische tradities in Suriname te identificeren en te omschrijven.
Leerstof
Basis Doctrine
1. Inleiding tot de Bijbel
2. Wat Christenen geloven over God
3. Wat Christenen geloven over Jezus
4. Wat Christenen geloven over de Heilige Geest
5. Wat Christenen geloven over de mens
6. Wat Christenengeloven over de Gemeente
7. Wat Christenen geloven over de geestelijke wereld
8. Wat is Evangelisatie?
9. Wat Christenen over de Wederkomst van Christus
10.Wat Christenen geloven over het gebed
Verplichte Literatuur
1. Les materiaal - Inleiding tot Theologie
Duur van de Cursus
- 180 dagen
Inleiding tot Theologie
Wie anderen wil leiden moet eerst beginnen aan zijn eigen vorming. Geestelijke vorming heeft te maken met ons laten vormen door Christus tot geestelijke volwassenheid. Om anderen geestelijk te helpen moet u een theologische (kennis van God) basis hebben. Daarom is het belangrijk om theologie te studeren. Wij helpen u graag daarin. Theologie is de basis van wat u gaat geloven. Om te geloven moet u eerst weten. Om te weten moet u eerst leren. Om te leren moet u Gods Woord bestuderen.
Geestelijke vorming
Luister aandachtig naar deze audio les over opvoeding:
Echtheid, de basis in de opvoeding
U bestudeert de lessen in volgorde, beginnende bij les 1. Wanneer u klaar bent met de les gaat u de toets (het tentamen) maken. Voor elke voldoende krijgt u een certificaat. Dit wordt bewaard in uw file bij de Ecclesia Theologische Opleiding. Als u alle toets gehaald hebt, krijgt u een certificaat met de vermelding dat u geslaagd bent voor het vak Inleiding tot Theologie.
Les 1 - Inleiding tot de Bijbel
De vele verwijzingen naar het Oude Testament, door Jezus tijdens Zijn aardse bediening, tonen aan dat Hij het belangrijk vond dat je weet wat er in de Schriften staat. Omdat Jezus nadruk legt op het belang van Gods Woord bij de training van Zijn volgelingen, is het voor jou ook belangrijk om te weten wat er in de Bijbel staat.
Toets 1
Les 2 - Wie is God
Wie is God? Hij wordt op vele manieren beschreven, variërend van een onpersoonlijke levenskracht tot een welwillende, persoonlijke, almachtige Schepper. Hij is ook al bij vele namen genoemd, waaronder: "Zeus", "Jupiter", "Brahma", "Allah", "Ra", "Odin", "Ashur", "Izanagi", "Viracocha", "Ahura Mazda", en "de Grote Geest" om er maar een paar te noemen. Hij wordt door sommigen gezien als "Moeder Natuur", door anderen als "Vader God". Maar wie is Hij werkelijk? Wie beweert Hij zelf te zijn?
Toets 2
Les 3 - Jezus, God die mens is geworden
Wie is Jezus Christus? Hij is de enige Zoon van God, maar toch kwam Hij van de troon van Zijn vader in het lichaam van een vrouw. Hij werd de Zoon van de Mensheid zodat wij zonen van God konden worden. Hij werd verwekt door de Heilige Geest, en geboren uit een maagd. Hij leefde in armoede, en was buiten Nazaret een onbekende. Hij had noch rijkdom noch invloed. Hij legde Zijn koningsgewaad neer, in ruil voor de kledij van een plattelander. Hij was rijk, maar voor ons werd Hij arm. Hij sliep in de stal van een ander, Hij reed op de ezel van een ander, Hij werd in het graf van een ander begraven.
Toets 3
Les 4 - De Heilige Geest
De Geest is niet een "het" maar een "hij." Zo wordt in de bijbel altijd over de Geest gesproken. De Heilige Geest is niet een "iets" maar een "iemand". Hij is meer dan een onpersoonlijke kracht die van God uitgaat. De Geest is een persoon, dat wil zeggen Hij heeft een eigen wil, gedachten gevoelens en zelfbewustzijn. Efeze 4:30. We kunnen de Geest bedroeven. De Geest heeft dus gevoelens.
Toets 4
Les 5 - De Mens
Eeuwen lang hebben vroegere kerkleiders de menselijke natuur onderzocht en bediscussieerd.
Wat bepaalt de persoonlijkheid van iemand?
Ze wisten dat de mens fysieke functies heeft zoals ademhalen, rennen, zien, werken en ook reproductie (zich vermenigvuldigen). Maar er schijnt meer te zijn dan het zichtbare vlees. De mens kan denken, hij kan redeneren, hij kan zich herinneren. Hij kan ook pijn voelen, boos worden, opgewonden zijn en gefrustreerd raken. Hij heeft dingen waarvan hij houdt en dingen waarvan hij niet houdt, voorkeur voor bepaalde voeding, liefelings kleur en mensen.
Toets 5
Les 6 - De Gemeente
Het is goed om stil te staan bij de vraag wat de Gemeente nu precies is, en wat het doel van de Gemeente is. Het is goed om te beseffen welke plaats de gelovigen vandaag de dag innemen in Gods Woord, welke plaats zij innemen in Gods Plan. De Gemeente leeft in wat de Bijbel de eindtijd noemt. En dat brengt ook heel praktisch de vraag met zich mee: Hoe kunnen wij staande blijven in die eindtijd?
Toets 6
Les 7 - Heiliging
Heiliging is een Bijbels doctrine dat in de Christelijke leerstellingen behoorlijk wordt benadrukt. En toch, ondanks het belang er van, wordt dit vaak als een religieus idee gezien dat te moeilijk is om te begrijpen. Hoewel heiliging in eerste instantie een vreemd concept lijkt, is dit één van de grootste dingen die voor iedereen die in Jezus Christus gelooft plaats heeft gevonden en nog steeds plaatsvindt. Hier zullen we de primaire bijbelse doctrine van heiliging onderzoeken en de sleutelrol die deze in Christelijke spirituele groei speelt bespreken.
VIDEO: HEILIGHEID
Toets 7
Les 8 - Evangelisatie, getuigen van Christus
We krijgen regelmatig te maken met problemen waar veel kerken tegenaan lopen als het gaat om evangelisatie. „Veel kerken ervaren een kloof tussen henzelf en de wereld," zegt Stefan Paas. „Ze weten niet hoe ze mensen buiten de kerk moeten bereiken. Soms kijken ze met wantrouwen naar evangelisatie in andere kerken. ‘Dat ‘hijgerige gedoe’, de ene evangelisatieactie na de andere te moeten organiseren’. En daarbij komt de angst om de stilte, de rust en de vertrouwelijke omgang met God kwijt te raken."
VIDEO: DISCIPELSCHAP
Toets 8
Les 9 - De Wederkomst van Christus
De vestiging van het Koninkrijk van God werd verkondigd waarbij de regeringen van deze wereld worden verbrijzeld door de komst van Messias aan het einde der tijden (Daniël 2:44). Het Koninkrijk van God werd door Christus gepredikt, die zei dat het nabij was (Markus 1:14-15). Het Koninkrijk is in twee fasen gesplitst. Eerst het geestelijke Koninkrijk en vervolgens het fysieke duizendjarige Koninkrijk onder Messias.
Toets 9
Les 10 - Het Gebed
Bidden is praten met God. Voor mensen die van elkaar houden is praten met elkaar de meest natuurlijke zaak van de wereld en ook heel plezierig. Aan de andere kant is het een straf om te moeten praten met iemand waar je niks mee hebt. Daarom is bidden tot God voor sommigen een vreugde en voor anderen een saaie verplichting. De manier waarop je het bidden ervaart zegt boekdelen over je relatie met God. Hoe is het bij jou?
Toets 10